Pir Zia is de eerste zoon van Pir Vilayat Inayat Khan and Taj Inayat. Hij is de kleinzoon van de grondlegger van het Westers soefisme Hazrat Inayat Khan.

Volgens zijn vader Pir Vilayat was Pir Zia al op jonge leeftijd voorbestemd om hem op te volgen in de Stichting Inayatiyya.

Hij bereide zich daarop voor door lering en meditatie.Soms werd hij naar een spirituele retraite gestuurd in de alpen van Zwitserland. Toen hij 13 jaar was zond Pir Vilayat hem naar Daramsala, India,om te studeren onder de supervisie van zijne heiligheid de Dalai Lama. Soefisme was altijd het centrale thema van de training. Zia leerde Farsi en Urdu aan The London School of Oriental and African Studies.

Hij verwierf een graad in Perzische literatuur en studie van de Islam.

Met instemming van zijn vader ging Zia een periode in retraite en kreeg de titel Chisti Hti Khanqah in Ahmedabad India.(de Chisti Orde is de Soefi Orde waar Hazrat Inayat Khan zijn training ontving voor hij naar Europa ging)

In 2002 werd Zia in Delhi ingewijd tot Pir van de Stichting Inayatiyaa wereldwijd.

Om intensieve studie van het Soefisme mogelijk te maken stichtte Pir Zia de Suluk Academie.

Buiten de Soefi sfeer heeft Pir Zia deelgenomen aan meerdere interreligieuze en inter-disciplinaire bijeenkomsten om communicatie en samenwerking mogelijk te maken.

Pir Zia heeft een gezin en woont in de VS.

 

Offices

Pir-o-Murshid of the Stichting Inayatiyya

President of the Inayati Order’s Five Activities:

Sajjada-Nishin of the Dargah of Hazrat Inayat Khan, New Delhi

Chairman of the Board of the Hope Project, New Delhi

Joint Grand Master of the Knighthood of Purity of the Hazrati Order

President of the Suluk Academy

President of Seven Pillars House of Wisdom