Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 24/04/2022 - 25/04/2022
00:00

Locatie
Universel Murad Hassil

Categorieën“Er  is één heilig boek, het geheiligde manuscript van de natuur, dat waarlijk alle lezers verlicht.


Retraite vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei Murad Hassil en Soefi-ecologie

 

Deze Soefi gedachte van Hazrat Inayat Khan is misschien wel de belangrijkste voor deze tijd.

De mensheid is bezig de natuur te vernietigen op een schaal die nooit eerder vertoond werd. Ook in Nederland. Met de opwarming van het klimaat richten we onherstelbare schade aan.

 

Met dit thema willen we in deze retraite aan de slag gaan, georganiseerd door de Inayatiyya * en de Stichting Universel Murad Hassil, voor alle soefi’s en belangstellenden. In eerste instantie hadden we deze retraite voor de kerst gepland, maar door corona is dit niet doorgegaan. Nu dus in de lente. De omgeving van Murad Hassil is ons uitgangspunt met veel aandacht voor drie ecologische aspecten: Zee en strand; duinen; geestgronden.

Hoe kunnen we het heilige in de natuur beleven en verinnerlijken? Hoe kunnen we ons handelen daarop afstemmen?
Achter de duinen worden de geestgronden geëxploiteerd op een wijze die niet goed is voor het milieu. Kan het ook ecologisch verantwoord? Hoe daarin stelling te nemen als soefi, burger maar ook als consument? Kunnen we bruggen bouwen?

Ecologisch boeren moet de norm worden, natuurbescherming onze diepste wens.
Op zondag gaan we wandelen waarbij we alle rommel, plastic en alles wat er niet hoort meenemen, om zo de natuur te eerbiedigen. In de benadering van het Ziraat *gaan we uit van cultivatie door de mens van het land met respect voor de natuur, waarbij de bodem gevoed wordt, zodat deze ons kan voeden. Het is een metafoor van hoe je om gaat met jezelf en je omgeving, zo binnen zo buiten. Ze vormen een geheel, een eenheid. We besluiten actief bezig te zijn met het milieu en onszelf, hoe we daarin onze bijdrage kunnen leveren. Drie dagen over liefde, harmonie en schoonheid in de prachtige omgeving van de Universel. Het heilige boek van de natuur.

 

 Programma

Dag 1 (vrijdag) – de liefde in de schepping

Welkom met Pir Zia Inayat Khan “honoring the place, breaking the bread together” per Zoom, Daarna strand, zee, wind en zon en de enorme kracht van de elementen ontmoeten. Deze inademen en uitademen. Hoe ze op ons werken en hoe wij op hen werken.

Dag 2 (zaterdag) – de harmonie in de schepping

De duinen zijn beschermd en er is  daar een ongelooflijk biotoop, waarin alles met alles verbonden is en op elkaar inspeelt; de vogels, de planten, enz. Inleiding “Natuur en mens, enkele inleidende gedachten”.Harmonie vraagt van ons mensen om achting, voorzichtigheid en bewondering.

Dag 3 (zondag) – de schoonheid in de schepping

De geestgronden worden sinds eeuwen door mensen gecultiveerd. De bloembollenteelt die we er aantreffen staat voor menselijke handwerkkunst en professionaliteit. Tulpen zijn een voorbeeld van Nederlandse cultuur. Maar ook de bollenteelt moet ecologisch worden – net als de rest van de landbouw.

Einde: 15.00 uur.

Medewerkers:
Pir Zia Inayat Khan met een Zoomverbinding, Akbar en Anna Appels-Vandevenne, Bas Trimpeburger, Carola de Vries-Robles, Firos Holterman ten Hove, Frank van Leer, Hayo Huizinga,  Noor Helweg, , Ellie Meijer en Simone Wils, Shanawaz en Jamila van Roosmalen-Betten

 

Praktische informatie

Prijs voor deze retraite €170,-  Inschrijven  via www.universel.nu

Aanvang:vrijdag 13 mei, inloop vanaf 13.00 uur, start programma 13.30 uur.                                                                                        Op zondag is er om 11.00 een Universele Eredienst

Einde: zondag 15 mei 15.00 uur.

Wij verzorgen de koffie en de thee, daarnaast is er op vrijdagavond soep met een broodmaaltijd, zaterdag een lunch en een warme maaltijd. Zondag een lunch.

 

Verblijf regelt u zelf.

U kunt kamperen op https://www.zuidduinen.com/  of

diverse hotels en B&B mogelijkheden te vinden op deze site https://www.vvvkatwijk.nl/

Meer informatie en volledig programma te vinden op:  www.universel.nu

N.B.We houden ons aan de richtlijnen van de overheid inzake corona.

Er vindt dus controle plaats  als de overheid het voorschrijft.