Biografie van Pir-o-Murshid Hazrat Inayat Khan (1882-1927)
Hazrat Inayat Khan, stichter van de Stichting Inayatiyaa in het Westen, werd geboren op 5 juli 1882 in India, in een familie van grote musici. Als jonge man wijdde hij zich aan de herwaardering van de klassieke Indiase muziek.
Nadat hij zijn doel in de muziek bereikt had, ging hij op zoek naar een spiritueel leraar. Die vond hij in Abu Hasim Madani. Na zijn initiatie onderging hij een training in de vier grote Soefi scholen: Chisti, Naqsbandi,Qadiri en Shurawardi.
Voordat Murshid Madani overleed, riep hij zijn leerling bij zich en gaf hem de opdracht om de boodschap van het Soefisme naar het Westen te brengen.
In 1910 begon Inayat Khan zijn reis die drie continenten omvatte; Amerika, Europa en Rusland. Hij trouwde Ora Ray Baker, een Amerikaanse, en zij kregen vier kinderen. Het gezin streek neer in Suresnes, een buitenwijk van Parijs.
Tijdens zijn periode in het Westen zette hij een school voor spirituele scholing op. De Stichting Inayatiyaa in het Westen is een voortzetting van de lijn van transmissie (overdracht) van Murshids in de Chisti Orde. Echter zoals het bij de soefi-traditie is, kan de persoonlijke bijdrage van een soefi-meester zo kenmerkend zijn, dat het een onderscheiden tak of school wordt. Dit is het geval met Hazrat Inayat Khan. Naast de traditionele leringen was hij vooral bezield met een vooruitstrevende visie van de eenheid van religieuze idealen en het ontwaken van de mensheid tot de innerlijke goddelijkheid.
“De Soefi Boodschap roept een persoon niet op om zijn geloof of kerk te verlaten; het roept op om het te leven”